Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

Στην αρχαία Κολχίδα από σήμερα η σύγχρονη Αργώ

magnesianews.gr


Αναβιώνοντας το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας μετά από 3.500 χρόνια, στο λιμάνι του Μπατούμι της Γεωργίας και στα νερά των περιοχών της αρχαίας Κολχίδας καταπλέει σήμερα η σύγχρονη Αργώ, η οποία μεταφέρθηκε με εμπορικό πλοίο στο οποίο φορτώθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 από το Βόλο.

Αύριο επίσης, από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, αναχωρούν για το Μπατούμι οι σύγχρονοι Αργοναύτες, οι οποίοι θα επανδρώσουν το πλοίο και αποστολή των οποίων είναι να το οδηγήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Σάββατο 18 μέχρι την Κυριακή 19 Ιουλίου, στο σημερινό Πότι της Γεωργίας, που είναι η αρχαία Κολχίδα και βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια βόρεια από το Μπατούμι.

Την Πέμπτη επίσης, αναχωρεί αεροπορικώς από την Αθήνα για το Μπατούμι η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Αλέκο Βούλγαρη και η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής με επικεφαλής τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο για την Αργοναυτική Εκστρατεία που θα γίνει στο Μπατούμι από την Παρασκευή 17 μέχρι την Κυριακή 19 Ιουλίου και συνδιοργανώνουν η Βουλή της Ελλάδας και η Βουλή της Γεωργίας.

Πριν την πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει η επίσημη υποδοχή του πλοίου στο λιμάνι του Μπατούμι, το οποίο την επόμενη ημέρα στις 8 το πρωί θα αναχωρήσει για το Πότι, στο οποίο αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ το Σάββατο 18 Ιουλίου, κατά την κύρια ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου για την Αργοναυτική Εκστρατεία θα γίνει στη Γεωργιανή γλώσσα η παρουσίαση των πρακτικών του Συνεδρίου που έγινε πέρυσι στο Βόλο και η παρουσίαση του ελληνο-γεωργιανού λεξικού που εκδόθηκε με χρήματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι εκδηλώσεις για την αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 Ιουλίου, όπου μεταξύ άλλων στο Μπατούμι θα γίνει εκκλησιασμός με τους ομογενείς της Γεωργίας και ενδεχομένως την παρουσία του νέου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ενώ το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή της Αργούς στο Πότι, όπου θα γίνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδιού της σύγχρονης Αργούς στις περιοχές της αρχαίας Κολχίδας άγγιξε τις 300.000 ευρώ σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του α’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα το οποίο καλύφθηκε από συνεισφορές των υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού, αλλά και από τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Βουλής. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει αεροπορικώς στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009.

L. A.: Καλό όλο αυτό με την αναβίωση. Αλλά σας πληροφορώ ότι ο θείος μου μπορεί να σας τα οργανώσει όλα ΜΟΝΟ με 100.000 ευρώ. Σε σας αφήνω να σκεφτείτε σε ποιον κοινοφελή σκοπό θα διαθέσετε τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ που εύκολα μπορείτε να βρείτε από συνεισφορές των υπουργείων.
(Πραγματικά, ελπίζω να μην αληθεύει το ποσό που γράφει)

Δεν υπάρχουν σχόλια: