Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

Τα καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση

health.in.gr

Νέα Υόρκη — Οι γυναίκες που θέλουν να προστατευθούν από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση θα πρέπει να φροντίζουν να τρώνε πολλά καρότα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Η Δρ Λάουρα Μιγκνόν και οι συνεργάτες της στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες μερίδες λαχανικών που περιέχουν καροτενοειδή τρώνε οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθημερινά, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εμπεριέχονται στα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο και σε άλλα τρόφιμα.

Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού είναι ορμονο-εξαρτώμενοι, για παράδειγμα, η ηλικία στην οποία η γυναίκα ξεκινά να έχει έμμηνο ρύση ή πόσων ετών αποκτά το πρώτο της παιδί. Παράγοντες δηλαδή που δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

Αλλά η διατροφή είναι τροποποιήσιμος παράγοντας. Οι ερευνητές μελέτησαν την σχέση μεταξύ επιπέδων φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή στην διατροφή και κινδύνου καρκίνου του μαστού συγκρίνοντας την διατροφή 5.707 γυναικών που είχαν διηθητικό καρκίνο του μαστού και 6.389 υγιών ατόμων.

Τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών βιταμίνης Α, β-καροτένης, α-καροτένης και λουτεΐνης/ζεαξανθίνης μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, αλλά όχι και στις μετεμμηνοπαυσιακές. Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή καθημερινά μείωνε τον κίνδυνο κατά 17%.

Τα καροτενοειδή έχει διαπιστωθεί ότι παρεμβαίνουν στην σηματοδότηση των οιστρογόνων, γεγονός που κάνεις τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αντικαρκινικές ιδιότητες περιορίζονται μόνο στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επίσης οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της χρωστικής μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας. Υπάρχουν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και μπορεί να απορροφήσουν πολλά καρκινογόνα συστατικά στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι.

Αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο της πάλης στο Αλάν Τεπέ της Ροδόπης

pathfinder.gr->ert3.gr

Παλαιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία συναντήθηκαν για μία ακόμη χρονιά στην ορεινή, δασική, περιοχή του Αλάν Τεπέ, της κοινότητας Οργάνης στο νομό Ροδόπης, όπου αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο της ελεύθερης πάλης. Οι παλαιστές, φορώντας κοντά παντελόνια, αλείφθηκαν σε όλο το σώμα με λάδι και ξεκίνησε ο αγώνας για την ανάδειξη του πρώτου παλαιστή της χρονιάς στην περιοχή. Σύμφωνα με τους κανόνες, όποιου συμμετέχοντα οι ώμοι ακουμπήσουν στο έδαφος αποκλείεται από τη συνέχεια των αγώνων.

Ο παραδοσιακός αυτός τύπος πάλης έχει ιστορία πολλών αιώνων και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης, Μεχμέτ Εμίνογλου, δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε. Στόχος των φορέων της περιοχής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι εκδηλώσεις και να πάρουν τη μορφή φεστιβάλ, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ενώνουν.

«Κύριος στόχος είναι να συνεχίσουμε το έθιμο των προγόνων μας και να το κάνουμε περαιτέρω γνωστό στον έξω κόσμο. Η δραστηριότητα αυτή φέρνει πιο κοντά τους λαούς της περιοχής», τόνισε ο κ.Εμίνογλου.

Το έθιμο γίνεται στο πλαίσιο πανηγυριού, που διοργανώνεται στην κοινότητα Οργάνης. Το θέαμα που προσφέρουν οι παλαιστές είναι μοναδικό για τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι, παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να γευτούν άφθονα ντόπια εδέσματα.