Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το άρωμα των λουλουδιών βοηθάει στην αποβολή του άγχους

pathfinder.gr

Αισθάνεστε αγχωμένοι; Δοκιμάστε να μυρίσετε ένα λεμόνι, ένα μάνγκο, λίγη λεβάντα ή κάποιο άλλο αρωματικό φυτό.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία αναφέρουν πως έχουν στη διάθεσή τους τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η όσφρηση ορισμένων αρωμάτων μεταβάλλει τη δραστηριότητα των γονιδίων και τη χημεία του αίματος, συμβάλλοντας κατ'Α αυτόν τον τρόπο στη μείωση του άγχους.

Στη νέα μελέτη, ο Akio Nakamura και οι συνεργάτες του σημειώνουν πως από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν άνθρωποι που μύριζαν ορισμένα φυτά για να αποβάλλουν το άγχος, να καταπολεμήσουν φλεγμονές και την κατάθλιψη, καθώς και για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Η αρωματοθεραπεία, η χρήση δηλαδή αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για τη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας, αποτελεί σήμερα μία ιδιαίτερα δημοφιλή μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η ακριβής επίδραση της λιναλοόλης στο σώμα παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία εξέθεσαν σε ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες, Κάποια από τα ποντίκια μύρισαν λιναλοόλη και κάποια όχι. Η λιναλοόλη επανέφερε να αυξημένα επίπεδα άγχους των ουδετερόφιλων και των λεμφοκυττάρων –τα μέρη-κλειδιά του ανοσοποιητικού συστήματος- σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η εισπνοή λιναλοόλης μείωσε επίσης τη δραστηριότητα περισσοτέρων από 100 γονιδίων που οδηγούν σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέες αιματολογικές εξετάσεις, που θα μπορούν να εντοπίζουν τα αρώματα εκείνα που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.

Τα προβιοτικά προλαμβάνουν το κρυολόγημα στα παιδιά

health.in.gr

Νέα Υόρκη: Μπορούν τα καλά βακτήρια που ενυπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό μας και μερικές φορές προστίθενται στα τρόφιμα ή τα διατροφικά συμπληρώματα, να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα;

Μελέτη που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι τα μικρά παιδιά που έπιναν ένα μείγμα προβιοτικών στο γάλα τους δύο φορές την ημέρα κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης είχαν λιγότερα κρυολογήματα, χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά και έχαναν λιγότερες ημέρες από το σχολείο, συγκριτικά με τα παιδιά που έπιναν απλό γάλα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 326 παιδιά, 3-5 ετών, που με τυχαία επιλογή είχαν ενταχθεί σε τρεις ομάδες: η μια πήρε γάλα με Lactobacillus acidophilus, η δεύτερη πήρε τον ίδιο μικροοργανισμό μαζί με ένα στέλεχος του βακτηρίου Bifidobacterium animalis και η τρίτη ομάδα ήπιε σκέτο γάλα (ομάδα ελέγχου).

Τα γεύματα παρέμβασης χορηγούνταν δύο φορές την ημέρα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Μάιο του 2006, από σχολικούς παράγοντες κατά την διάρκεια της εβδομάδας και τους γονείς ή τους φροντιστές τα Σαββατοκύριακα.

Ο Δρ Γκρέγκορι Λέιερ που ηγήθηκε της έρευνας αναφέρει ότι συγκριτικά με την ομάδα έλεγχου, η ομάδα του Lactobacillus είχε 53% λιγότερους πυρετούς, 41% λιγότερα επεισόδια βήχα και 28% λιγότερη ρινική καταρροή.

Η ομάδα του Lactobacillus/Bifidobacterium είχε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα συμπτώματα: 72% λιγότερο πυρετό, 62% λιγότερο βήχα και 59% λιγότερη ρινική καταρροή.

Για παράδειγμα, αυτό σήμαινε 66 πυρετούς στην ομάδα ελέγχου, 31 στην ομάδα του Lactobacillus και 18 στην ομάδα του συνδυασμού Lactobacillus/Bifidobacterium. Όλες οι ομάδες ήταν συγκρίσιμες ως προς το μέγεθος, περίπου 100 παιδιά.

Επιπλέον, όταν τα παιδιά των ομάδων παρέμβασης έκαναν πυρετό, είχαν βήχα ή ρινική καταρροή, ανάρρωναν σημαντικά ταχύτερα. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, η διάρκεια της ασθένειας ήταν μειωμένη κατά 32% με τον Lactobacillus και κατά 48% με τον Lactobacillus/Bifidobacterium.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χρήση αντιβιοτικών ήταν επίσης κατά 68% χαμηλότερη στην ομάδα του Lactobacillus και κατά 84% στην ομάδα του Lactobacillus/Bifidobacterium, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Τελικά, τα παιδιά που έπαιρναν τα προβιοτικά απουσίαζαν από το σχολείο 28-32% λιγότερο συχνά από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα προβιοτικά κατάλληλα για όλες τις καταστάσεις. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών είναι αποτελεσματικά κατά των αλλεργιών ή της διάρροια. Στην παρούσα μελέτη έγινε προσεκτική επιλογή οργανισμών και δόσεων με στόχο την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να αφορούν άλλα βακτήρια ή άλλες παθήσεις.