Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η διάσωση μνημείων μάθημα στο ΑΠΘ

enet.gr

Η διάσωση και η διατήρηση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μεσογειακό χώρο, είναι το αντικείμενο των μαθημάτων στο τρίτο θερινό σχολείο του Τμήματος Χημείας που άρχισε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια του σχολείου, οι φοιτητές πραγματοποιούν μαθήματα εξειδίκευσης σε συγκεκριμένες έρευνες γύρω από αρχιτεκτονικά μνημεία, έργα τέχνης ή αντικείμενα που φυλάσσονται σε μουσεία. Στο πλαίσιο των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί πρακτική εφαρμογή σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μακεδονίας, όπως το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, της Αιανής Κοζάνης και της Βεργίνας.

Συμμετέχουν 72 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 36 διδάσκοντες πανεπιστημίων από 21 χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, του αραβικού και μεσογειακού χώρου, των δυτικών Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.


Έξι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στη Β. Ελλάδα

enet.gr

Έξι νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 650 kWp κατασκεύασε η βορειοελλαδική KLT Energy AE. Ο προϋπολογισμός των έξι σταθμών άγγιξε τα 3,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρία, σε αυτούς θα προστεθούν στο επόμενο διάστημα ακόμη 12 σταθμοί, συνολικής ισχύος 800 kWp και προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ

Οι έξι νέοι σταθμοί κατασκευάστηκαν σε: Ελευθερούπολη Καβάλας, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Αγία Παρασκευή Καστοριάς, Φέρρες Έβρου και Αριδαία Πέλλας. Οι σταθμοί έχουν ήδη έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Οι δώδεκα νέες επενδύσεις αφορούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών σε: Ίασμο και Τείχος Αναστασιούπολης Ροδόπης, Φάρσαλα, Σέρβια Κοζάνης, Ανωγειάτικα ΄Αρτας, Λούρου Πρέβεζας, Αγρίνιο και Θήβα.

«Πράσινο» πρόγραμμα 4,3 δισ. δολαρίων ανακοινώνει η Samsung

in.gr

H νοτιοκορεατική Samsung Electronics, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών του κόσμου, ανακοίνωσε σχέδιο κόστους 4,29 δισ. δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα εργοστάσιά της και την ανάπτυξη προϊόντων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

H εταιρεία «δεσμεύεται να μετατραπεί σε μια πραγματικά πράσινη επιχείρηση που τοποθετεί την οικοδιαχείριση στην καρδιά της λήψης αποφάσεων και της ανάπτυξης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιουν-Γου Λι σε εκδήλωση που παρακολούθησε το AFP.

Η πρωτοβουλία «PlanetFirst» («πρώτα ο πλανήτης») αποσκοπεί σε μείωση της εκπομπής αερίων από τα εργοστάσια της εταιρείας κατά 50% και σε μείωση των έμμεσων εκπομπών από όλα τα προϊόντα της κατά 84 εκατ. τόνους έως το 2013.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα των προϊόντων θα αυξηθεί έτσι ώστε να ξεπερνά κάθε διεθνές περιβαλλοντικό στάνταρτ, υπόσχεται η εταιρεία.

Η Samsung Electronics είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης και έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς και στις επίπεδες τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα.