Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Πρόσκληση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για εθελοντική προσφορά

health.in.gr

Αθήνα: Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απευθύνει έκκληση εθελοντικής προσφοράς ερχόμενος αντιμέτωπος με τις δυσάρεστες προκλήσεις και τα διαρκώς αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Καλεί ενεργούς πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να πλουτίσουν τη ζωή τους με εμπειρίες, να αποκτήσουν γνώσεις, να διευρύνουν τα ταλέντα και τις προσωπικές τους ικανότητες και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους μέσω ενός Παγκόσμιου Εθελοντικού Οργανισμού προς όφελος των πλέον ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2009. Οι ημέρες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος ορίζονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 17.00 - 20.00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» (Μεσογείων 107, Αθήνα 115 26).

Η θερμή ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών στο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα αποτελέσει πολύτιμη κινητήριο δύναμη για την επιτυχή συνέχιση του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όσο υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση για προσφορά.

Για κάθε επικοινωνία και συμμετοχές, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία Εκπαίδευσης Εθελοντικού και Επαγγελματικού Δυναμικού του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας - Ε.Ε.Σ (Λυκαβηττού 1, Αθήνα 106 72 Τηλ.: 210-3604678, 210-3637554).

Ανακαλύφθηκε οικισμός 4.000 ετών στην Κύπρο

enet.gr

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στην τοποθεσία Τρουλιά του Πολιτικού, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, τα κατάλοιπα ενός οικισμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού, που χρονολογούνται γύρω στο 2000-1500 π.Χ.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου ο οικισμός αυτός είναι πιθανότατα ο πρόδρομος της αρχαίας Ταμασσού,που αναπτύχθηκε στην περιοχή κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. Στην ανασκαφή εργάστηκαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Κύπρο, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι έρευνες διενεργούνται με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων από αποστολή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ΗΠΑ, υπό τη διεύθυνση των Στήβεν Φαλκονερ και Πατρίτσια Φολ. Οι φετινές ανασκαφές επικεντρώθηκαν στο δυτικό τομέα του αρχαιολογικού χώρου, όπου αποκαλύπτεται μια σειρά σπιτιών που αναπτύσσονται γύρω από μια μεγάλη δημόσια αυλή.

Βρέθηκαν στοιχεία εντατικής κτηνοτροφίας και επεξεργασίας σιτηρών, επεξεργασίας χαλκού και ανεπτυγμένης κεραμικής, που χρονολογούνται στη Μέση Εποχή του Χαλκού.

Η Μέση Εποχή του Χαλκού είναι η περίοδος που προηγήθηκε της ανάπτυξης αστικών κέντρων στην Κύπρο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Η μελέτη οικισμών όπως αυτός στα Τρουλιά μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που οδήγησαν στην αστικοποίηση της Ύστερης Κυπριακής Χαλκοκρατίας.

Από τα ευρήματα δημιουργείται η ελπίδα πως οι μελλοντικές ανασκαφές στο δυτικό τομέα του χώρου θα αποκαλύψουν και κατάλοιπα πρωιμότερων φάσεων της Εποχής του Χαλκού, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.