Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Αναβαθμισμένο το 10ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Διαστημικής

AΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα σ' ένα περιβάλλον, όπου η ηρεμία είναι συνώνυμο της θρησκευτικής κατάνυξης, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου της Πάου Αργαλαστής, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα "μυστικά" του διαστήματος, επί τέσσερις ημέρες, οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Στο πλαίσιο του 10ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας και Διαστημικής 2009, που διοργάνωσε στην περιοχή του Βόλου η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, οι πέντε μαθητές έπεσαν "με τα μούτρα" στη μελέτη και την εκπαίδευσή τους, που περιελάμβανε- μεταξύ άλλων- νυχτερινή διδασκαλία με τον καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη.

Οι μαθητές είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ακόμη τέσσερις ημέρες μαθημάτων στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, αυτή τη φορά στο Βόλο, μαζί με άλλους 57 μαθητές και φοιτητές, που συμμετείχαν στις υπόλοιπες τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης του σχολείου.

Το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Διαστημικής ήταν φέτος αναβαθμισμένο, με την προσθήκη αυτού του ανώτερου τμήματος προετοιμασίας των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα. Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε θέματα απαιτήσεων, με υψηλού βαθμού δυσκολίας ύλη αστροφυσικής, πλαισιωμένη από μεγάλες "ποσότητες" μαθηματικών.

Τα μαθήματα- για όλες τις βαθμίδες- έγιναν στο νέο χώρο του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τα πλέον σύγχρονα μέσα διδασκαλίας σε σπουδαστές που πήγαν στο Βόλο γι' αυτό το λόγο, από την Αθήνα έως και την Κομοτηνή.

Πάντως, τα σχέδια των διοργανωτών για μια εντυπωσιακή αστροβραδιά, στην έναρξη, στα Χάνια Πηλίου, τα χάλασε ο καιρός, γι' αυτό και περιορίστηκαν σε μια εκδήλωση σε κλειστό χώρο, με ομιλία του Ιωάννη Σειραδάκη για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: