Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εντοπίστηκαν τα πρώιμα βλαστοκύτταρα που δημιουργούν την καρδιά

doctors.in.gr
Ουάσιγκτον: Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τα πρώιμα αρχέγονα κύτταρα που απαρτίζουν την ανθρώπινη καρδιά και τα οποία ενδεχομένως κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία επιθεμάτων για την διόρθωση των καρδιακών βλαβών.

Όπως αναφέρεται στο Nature, η ομάδα του Δρ Κέννεθ Τσιεν από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης με την μελέτη δείχνει πως η ανθρώπινη καρδιά αναπτύσσεται εντός της μήτρας και πως επίσης εκδηλώνεται η συγγενής καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές ψάχνουν και τα ενδιάμεσα κύτταρα που βρίσκονται στο στάδιο να εξελιχθούν σε παλλόμενο καρδιακό μυ, τα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αρτηριών και άλλα είδη καρδιακών κυττάρων.

Ο Δρ Τσιεν εργάστηκε αποκλειστικά με ανθρώπινα κύτταρα και διαπίστωσε ότι η καρδιά αναπτύσσεται διαφορετικά από τις καρδιές των τρωκτικών, γεγονός που προκαλεί επιστημονική εντύπωση.

Η ανθρώπινη καρδιά κατά την γέννηση του ατόμου είναι πάνω από χίλιες φορές μεγαλύτερη από την καρδιά ενός ενήλικου ποντικού, ωστόσο το μέγεθος κατά το εμβρυϊκού στάδιο είναι πολύ κοντινό.

Στα τρωκτικά τα προγονικά κύτταρα επιβιώνουν μόνο για 48 ώρες. Αλλά το ποντίκι αναπτύσσεται από την σύλληψη μέχρι και τον τοκετό σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, ενώ στον άνθρωπο η κυοφορία διαρκεί εννέα μήνες.

Η συγγενής καρδιοπάθεια μπορεί να είναι μια νόσος των βλαστοκυττάρων. Επηρεάζει περίπου το 2% των νεογνών και συχνά χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση εντός ημερών ή και εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Ο Δρ Τσιεν δεν πιστεύει ότι είναι εφικτό να καλλιεργηθούν ολόκληρες καρδιές με την βοήθεια κυττάρων, αλλά είναι δυνατόν να δημιουργηθούν επιθέματα για την επιδιόρθωση των περιοχών που έχουν υποστεί βλάβη από έμφραγμα, ή ελαττωματικές βαλβίδες.

Ομάδες από τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την δοκιμή φαρμάκων για πιθανές παρενέργειες που αφορούν στην καρδιά.

«Ο εντοπισμός των πρώιμων αρχέγονων κυττάρων που απαρτίζουν όλα τα τμήματα της καρδιάς, περιλαμβανομένου και του παλλόμενου μυ, του μαλακού μυ και των αγγείων, φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανότητα αποκατάστασης των ανθρώπινων καρδιών με νέα κύτταρα», σημειώνει ο Δρ Ντουγκ Μελτον που εργάζεται για την διεύθυνση του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ.

Τα αρχέγονα κύτταρα είναι τα κυρίαρχα κύτταρα του σώματος, η πηγή όλων των κυττάρων και ιστών του οργανισμού. Γι' αυτό και ο Δρ Τσιεν μελέτησε τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα που εμπεριέχονται στα έμβρυα ολίγων ημερών και τα οποία σε πρώτο επίπεδο δίνουν το έναυσμα για κάθε κύτταρο του οργανισμού.

Τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα διαχωρίζονται καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, και εξελίσσονται σε καρδιακά, νευρικά κύτταρα κ.α.

Ορισμένες επιστημονικές ομάδες κατάφεραν με μετατρέψουν συνηθισμένα κύτταρα δέρματος σε αρχέγονα κύτταρα. Αυτά ονομάζονται πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και ο Δρ Τσιεν θέλει να δοκιμάσει να μετατρέψει τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σε καρδιακά προγονικά κύτταρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι κάνει δοκιμές με πραγματικά ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

Ετοιμάζεται συσκευή που θα ανιχνεύει τη γρίπη στον αέρα

pathfinder.gr->ert3.gr

Ομάδα Καναδών ερευνητών κάνει δοκιμές σε μια νέα συσκευή, η οποία μπορεί σύντομα να ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν στα αεροδρόμια, τα εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους.

Ο αισθητήρας που περιέχεται στη συσκευή, σχεδιάζεται έτσι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει στον αέρα ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού, όπως π.χ. τη νέα γρίπη που έχει εξελιχτεί σε πανδημία.

Η συσκευή αναπτύσσεται από τον φυσικό Λικ Μπολιέ και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο "Μεμόριαλ" του Καναδά, σύμφωνα με το CBC News. Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση του αισθητήρα σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπου ο ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί, όπως κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία, αεροπλάνα κ.α. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση του ιού σε κάποιο μέρος, οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίζουν τι θα κάνουν (π.χ. αν θα αρνούνται την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο έδαφός τους ή αν θα επιτρέπουν την προσγείωσή του, αλλά θα βάζουν σε καραντίνα τους επιβάτες).

Η συσκευή ήδη έχει εντοπίσει ιούς γρίπης σε ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές, όμως τα σχετικά τεστ αναμένεται να κρατήσουν ακόμα ένα χρόνο περίπου. Ο αισθητήρας αποτελείται από μικροσκοπικές λωρίδες πυριτίου, λεπτές όσο μια ανθρώπινη τρίχα, που ονομάζονται "πρόβολοι", γιατί είναι στερεωμένες μόνο από τη μια πλευρά, και συνδέονται με ένα τσιπ.

Κάθε λωρίδα είναι καλυμμένη με πρωτεϊνικά αντισώματα και κάθε αντίσωμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης. Όταν ο ιός που βρίσκεται στον χώρο, αντιδράσει με το ανάλογο αντίσωμα, τότε η λωρίδα κάμπτεται. Μια ακτίνα λέιζερ συλλαμβάνει την μεταβολή της κίνησης της λωρίδας με τα αντισώματα και στέλνει ένα σήμα προειδοποίησης.

Τα αντισώματα παρέχονται από τον ιολόγο του πανεπιστημίου "Μεμόριαλ" Κεν Χιρασάβα, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να τροφοδοτήσει τη συσκευή με αντισώματα για την "παγίδευση" οποιουδήποτε ιού. Αν τα αντισώματα είναι άμεσα διαθέσιμα, η συσκευή εύκολα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αυτά. Όμως η απομόνωση των κατάλληλων αντισωμάτων για ένα νέο ιό, μπορεί να πάρει μήνες.

Ο.Ε.Ε.: Διανομή δελτίων θεάματος θερινής περιόδου 2009

oee.gr
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα διαθέσει δωρεάν την καλοκαιρινή περίοδο σε δικαιούχους παροχών του νομού Αττικής 110.000 δελτία θεάματος αξίας 1.309.000€, για την παρακολούθηση θεατρικών, κινηματογραφικών παραστάσεων, εκδηλώσεων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και λοιπών καλλιτεχνικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η χορήγηση των δελτίων θεάματος θα αρχίσει την Τετάρτη 29 Ιουλίου και θα γίνεται κάθε Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή μέχρις ότου εξαντληθούν, τις ώρες 8:00 – 14:00 από όλα τα γραφεία διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική:

·Αθήνας: Αγ. Μάρκου 11
·Αθήνας: Πατησίων 125

·Πειραιά: Ομ. Σκυλίτση 19
·Περιστερίου: Θίσβης 7
·Ταύρου: Τιμοθέου Ευγενικού 5
·Ν. Ιωνίας: 28ης Οκτωβρίου 42 & Αγ. Κων/νου
·Αργυρούπολης: Αργυρουπόλεως 94- 96
·Χολαργού: Αγαμέμνονος 22

·Αιγάλεω: Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10

·Ελευσίνας: Χαριλάου 30.

Τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση απαιτούνται είναι: αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια του έτους 2008, ΑΦΜ, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης. Σημειώνεται ότι η παροχή των δελτίων θεάματος έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται χειμώνα – καλοκαίρι στους δικαιούχους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη. Στην Περιφέρεια υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα διάθεσης δελτίων θεάματος, όπου οι δικαιούχοι ενημερώνονται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.