Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη η ισότητα

enet.gr

Η παρακολούθηση και η προώθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες είναι πλέον μια από τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη.


Σύμφωνα με το νόμο 3769/2009, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ανεξάρτητη αρχή αναλαμβάνει την παραπάνω αρμοδιότητα στο πλαίσιο των καθηκόντων της, ως φορέας για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης.

Η νέα αρμοδιότητα αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι πολίτες που θεωρούν ότι βλάπτονται από τη μη τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, μπορούν πλέον να απευθύνονται στο Συνήγορο του Πολίτη και να ζητούν την παρέμβασή του.

Επιστρέφουν νικήτριες οι καθαρίστριες του ΙΚΑ

magnesianews.gr

Ήρθαν σε συμφωνία με το νέο εργολάβο και επαναπροσλήφθηκαν

Μετά από ένα γεμάτο δεκαήμερο κινητοποιήσεων και αποχής από τα καθήκοντά τους, στις θέσεις εργασίας τους θα ξαναβρέθηκαν και πάλι από σήμερα οι απολυμένες καθαρίστριες του ΙΚΑ Βόλου, μετά την επαναπρόσληψή τους και τη συμφωνία στην οποία ήλθαν με το νέο εργολάβο, που ανέλαβε τα καθήκοντα της καθαριότητας του κτηρίου του τοπικού Ιδρύματος.

Οι εννέα καθαρίστριες του ΙΚΑ Βόλου, προς το παρόν θα απασχολούνται καθημερινά σε 5ωρη και 7ωρη βάση, ενώ σύμφωνα με δέσμευση της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ με την οποία εκπρόσωποι των καθαριστριών είχαν την προηγούμενη Παρασκευή συνάντηση στην Αθήνα, θα εγκριθεί συμπληρωματικό ποσό προς τον εργολάβο, προκειμένου οι ώρες εργασίας τους να επανέλθουν σε εκείνες που ίσχυαν μέχρι πρότινος, χωρίς να υπάρχει περικοπή μισθών και χωρίς να χάνεται το δικαίωμα στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Πάντως έντονη ήταν η αναστάτωση που υπήρχε χθες το πρωί στις τάξεις των καθαριστριών λόγω της απουσίας της διευθύντριας του ΙΚΑ Βόλου, αλλά και στη φημολογία που διέρρεε ότι προς το νέο εργολάβο ασκούνταν πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει στην υπογραφή νέων συμβάσεων με τις καθαρίστριες παρά μόνον με μειωμένα ωράρια.

Κάτι που βέβαια ούτε οι ίδιες ήθελαν να ακούσουν, αλλά και έδειχναν την αποφασιστικότητά τους σ’ αυτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Οι καθαρίστριες πάντως διαπίστωναν από την πλευρά τους πως τελείως διαφορετικές και προς τη θετική κατεύθυνση ήταν οι προθέσεις του νέου εργολάβου απέναντί τους, ενώ ο ίδιος νωρίς το μεσημέρι είχε συνάντηση με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, από το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, του ζητήθηκε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που θα αναλάμβανε.

Τώρα οι καθαρίστριες του ΙΚΑ θα περιμένουν προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εργασίας τους, ενώ όπως τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς τη δευτέρα το απόγευμα, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη για το μέλλον τους παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

«Ο αγώνας του σωματείου μας συνεχίζεται σε όλους τους χώρους δουλειάς, για τις ώρες δουλειάς, τα νόμιμα μεροκάματα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά που η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβων και δουλεμπόρων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των καθαριστριών.


L. A.: Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ κορίτσια!!!

Πιείτε για να... θυμηθείτε

enet.gr
Ένα-δυο ποτηράκια κρασί τη μέρα, λειτουργούν ως φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας.


Η έρευνα παρακολούθησε επί ένα εξάμηνο την κατανάλωση αλκοόλ από 3.069 ανθρώπους ηλικίας τουλάχιστον 75 ετών. Αυτοί χωρίστηκαν στη συνέχεια σε 4 κατηγορίες: α) Όσους απείχιαν από το αλκοόλ, β) όσους έπιναν ένα ως επτά ποτήρια την εβδομάδα, γ) όσους έπιναν οκτώ έως 14 ποτήρια την εβδομάδα και δ) Όσους έπιναν περισσότερα από 14.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εκείνοι που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτήρια οινοπνευματωδών, κυρίως κρασιού, αντιμετώπιζαν κίνδυνο να πάθουν αλτσχάιμερ μειωμένο κατά 37% σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η υπερκατανάλωση αλκοολούχων, όμως είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα μνήμης και έπιναν περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα ήταν διπλάσιος, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Στην αρχαία Κολχίδα από σήμερα η σύγχρονη Αργώ

magnesianews.gr


Αναβιώνοντας το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας μετά από 3.500 χρόνια, στο λιμάνι του Μπατούμι της Γεωργίας και στα νερά των περιοχών της αρχαίας Κολχίδας καταπλέει σήμερα η σύγχρονη Αργώ, η οποία μεταφέρθηκε με εμπορικό πλοίο στο οποίο φορτώθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 από το Βόλο.

Αύριο επίσης, από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, αναχωρούν για το Μπατούμι οι σύγχρονοι Αργοναύτες, οι οποίοι θα επανδρώσουν το πλοίο και αποστολή των οποίων είναι να το οδηγήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Σάββατο 18 μέχρι την Κυριακή 19 Ιουλίου, στο σημερινό Πότι της Γεωργίας, που είναι η αρχαία Κολχίδα και βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια βόρεια από το Μπατούμι.

Την Πέμπτη επίσης, αναχωρεί αεροπορικώς από την Αθήνα για το Μπατούμι η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Αλέκο Βούλγαρη και η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής με επικεφαλής τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο για την Αργοναυτική Εκστρατεία που θα γίνει στο Μπατούμι από την Παρασκευή 17 μέχρι την Κυριακή 19 Ιουλίου και συνδιοργανώνουν η Βουλή της Ελλάδας και η Βουλή της Γεωργίας.

Πριν την πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει η επίσημη υποδοχή του πλοίου στο λιμάνι του Μπατούμι, το οποίο την επόμενη ημέρα στις 8 το πρωί θα αναχωρήσει για το Πότι, στο οποίο αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ το Σάββατο 18 Ιουλίου, κατά την κύρια ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου για την Αργοναυτική Εκστρατεία θα γίνει στη Γεωργιανή γλώσσα η παρουσίαση των πρακτικών του Συνεδρίου που έγινε πέρυσι στο Βόλο και η παρουσίαση του ελληνο-γεωργιανού λεξικού που εκδόθηκε με χρήματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι εκδηλώσεις για την αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 Ιουλίου, όπου μεταξύ άλλων στο Μπατούμι θα γίνει εκκλησιασμός με τους ομογενείς της Γεωργίας και ενδεχομένως την παρουσία του νέου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ενώ το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή της Αργούς στο Πότι, όπου θα γίνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδιού της σύγχρονης Αργούς στις περιοχές της αρχαίας Κολχίδας άγγιξε τις 300.000 ευρώ σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του α’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα το οποίο καλύφθηκε από συνεισφορές των υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού, αλλά και από τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Βουλής. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει αεροπορικώς στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009.

L. A.: Καλό όλο αυτό με την αναβίωση. Αλλά σας πληροφορώ ότι ο θείος μου μπορεί να σας τα οργανώσει όλα ΜΟΝΟ με 100.000 ευρώ. Σε σας αφήνω να σκεφτείτε σε ποιον κοινοφελή σκοπό θα διαθέσετε τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ που εύκολα μπορείτε να βρείτε από συνεισφορές των υπουργείων.
(Πραγματικά, ελπίζω να μην αληθεύει το ποσό που γράφει)