Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το άρωμα των λουλουδιών βοηθάει στην αποβολή του άγχους

pathfinder.gr

Αισθάνεστε αγχωμένοι; Δοκιμάστε να μυρίσετε ένα λεμόνι, ένα μάνγκο, λίγη λεβάντα ή κάποιο άλλο αρωματικό φυτό.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία αναφέρουν πως έχουν στη διάθεσή τους τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η όσφρηση ορισμένων αρωμάτων μεταβάλλει τη δραστηριότητα των γονιδίων και τη χημεία του αίματος, συμβάλλοντας κατ'Α αυτόν τον τρόπο στη μείωση του άγχους.

Στη νέα μελέτη, ο Akio Nakamura και οι συνεργάτες του σημειώνουν πως από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν άνθρωποι που μύριζαν ορισμένα φυτά για να αποβάλλουν το άγχος, να καταπολεμήσουν φλεγμονές και την κατάθλιψη, καθώς και για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Η αρωματοθεραπεία, η χρήση δηλαδή αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για τη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας, αποτελεί σήμερα μία ιδιαίτερα δημοφιλή μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η ακριβής επίδραση της λιναλοόλης στο σώμα παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία εξέθεσαν σε ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες, Κάποια από τα ποντίκια μύρισαν λιναλοόλη και κάποια όχι. Η λιναλοόλη επανέφερε να αυξημένα επίπεδα άγχους των ουδετερόφιλων και των λεμφοκυττάρων –τα μέρη-κλειδιά του ανοσοποιητικού συστήματος- σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η εισπνοή λιναλοόλης μείωσε επίσης τη δραστηριότητα περισσοτέρων από 100 γονιδίων που οδηγούν σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέες αιματολογικές εξετάσεις, που θα μπορούν να εντοπίζουν τα αρώματα εκείνα που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: