Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Τα προβιοτικά προλαμβάνουν το κρυολόγημα στα παιδιά

health.in.gr

Νέα Υόρκη: Μπορούν τα καλά βακτήρια που ενυπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό μας και μερικές φορές προστίθενται στα τρόφιμα ή τα διατροφικά συμπληρώματα, να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα;

Μελέτη που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι τα μικρά παιδιά που έπιναν ένα μείγμα προβιοτικών στο γάλα τους δύο φορές την ημέρα κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης είχαν λιγότερα κρυολογήματα, χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά και έχαναν λιγότερες ημέρες από το σχολείο, συγκριτικά με τα παιδιά που έπιναν απλό γάλα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 326 παιδιά, 3-5 ετών, που με τυχαία επιλογή είχαν ενταχθεί σε τρεις ομάδες: η μια πήρε γάλα με Lactobacillus acidophilus, η δεύτερη πήρε τον ίδιο μικροοργανισμό μαζί με ένα στέλεχος του βακτηρίου Bifidobacterium animalis και η τρίτη ομάδα ήπιε σκέτο γάλα (ομάδα ελέγχου).

Τα γεύματα παρέμβασης χορηγούνταν δύο φορές την ημέρα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Μάιο του 2006, από σχολικούς παράγοντες κατά την διάρκεια της εβδομάδας και τους γονείς ή τους φροντιστές τα Σαββατοκύριακα.

Ο Δρ Γκρέγκορι Λέιερ που ηγήθηκε της έρευνας αναφέρει ότι συγκριτικά με την ομάδα έλεγχου, η ομάδα του Lactobacillus είχε 53% λιγότερους πυρετούς, 41% λιγότερα επεισόδια βήχα και 28% λιγότερη ρινική καταρροή.

Η ομάδα του Lactobacillus/Bifidobacterium είχε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα συμπτώματα: 72% λιγότερο πυρετό, 62% λιγότερο βήχα και 59% λιγότερη ρινική καταρροή.

Για παράδειγμα, αυτό σήμαινε 66 πυρετούς στην ομάδα ελέγχου, 31 στην ομάδα του Lactobacillus και 18 στην ομάδα του συνδυασμού Lactobacillus/Bifidobacterium. Όλες οι ομάδες ήταν συγκρίσιμες ως προς το μέγεθος, περίπου 100 παιδιά.

Επιπλέον, όταν τα παιδιά των ομάδων παρέμβασης έκαναν πυρετό, είχαν βήχα ή ρινική καταρροή, ανάρρωναν σημαντικά ταχύτερα. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, η διάρκεια της ασθένειας ήταν μειωμένη κατά 32% με τον Lactobacillus και κατά 48% με τον Lactobacillus/Bifidobacterium.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χρήση αντιβιοτικών ήταν επίσης κατά 68% χαμηλότερη στην ομάδα του Lactobacillus και κατά 84% στην ομάδα του Lactobacillus/Bifidobacterium, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Τελικά, τα παιδιά που έπαιρναν τα προβιοτικά απουσίαζαν από το σχολείο 28-32% λιγότερο συχνά από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα προβιοτικά κατάλληλα για όλες τις καταστάσεις. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών είναι αποτελεσματικά κατά των αλλεργιών ή της διάρροια. Στην παρούσα μελέτη έγινε προσεκτική επιλογή οργανισμών και δόσεων με στόχο την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να αφορούν άλλα βακτήρια ή άλλες παθήσεις.