Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Εντοπίστηκαν τα πρώιμα βλαστοκύτταρα που δημιουργούν την καρδιά

doctors.in.gr
Ουάσιγκτον: Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τα πρώιμα αρχέγονα κύτταρα που απαρτίζουν την ανθρώπινη καρδιά και τα οποία ενδεχομένως κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία επιθεμάτων για την διόρθωση των καρδιακών βλαβών.

Όπως αναφέρεται στο Nature, η ομάδα του Δρ Κέννεθ Τσιεν από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης με την μελέτη δείχνει πως η ανθρώπινη καρδιά αναπτύσσεται εντός της μήτρας και πως επίσης εκδηλώνεται η συγγενής καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές ψάχνουν και τα ενδιάμεσα κύτταρα που βρίσκονται στο στάδιο να εξελιχθούν σε παλλόμενο καρδιακό μυ, τα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αρτηριών και άλλα είδη καρδιακών κυττάρων.

Ο Δρ Τσιεν εργάστηκε αποκλειστικά με ανθρώπινα κύτταρα και διαπίστωσε ότι η καρδιά αναπτύσσεται διαφορετικά από τις καρδιές των τρωκτικών, γεγονός που προκαλεί επιστημονική εντύπωση.

Η ανθρώπινη καρδιά κατά την γέννηση του ατόμου είναι πάνω από χίλιες φορές μεγαλύτερη από την καρδιά ενός ενήλικου ποντικού, ωστόσο το μέγεθος κατά το εμβρυϊκού στάδιο είναι πολύ κοντινό.

Στα τρωκτικά τα προγονικά κύτταρα επιβιώνουν μόνο για 48 ώρες. Αλλά το ποντίκι αναπτύσσεται από την σύλληψη μέχρι και τον τοκετό σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, ενώ στον άνθρωπο η κυοφορία διαρκεί εννέα μήνες.

Η συγγενής καρδιοπάθεια μπορεί να είναι μια νόσος των βλαστοκυττάρων. Επηρεάζει περίπου το 2% των νεογνών και συχνά χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση εντός ημερών ή και εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Ο Δρ Τσιεν δεν πιστεύει ότι είναι εφικτό να καλλιεργηθούν ολόκληρες καρδιές με την βοήθεια κυττάρων, αλλά είναι δυνατόν να δημιουργηθούν επιθέματα για την επιδιόρθωση των περιοχών που έχουν υποστεί βλάβη από έμφραγμα, ή ελαττωματικές βαλβίδες.

Ομάδες από τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την δοκιμή φαρμάκων για πιθανές παρενέργειες που αφορούν στην καρδιά.

«Ο εντοπισμός των πρώιμων αρχέγονων κυττάρων που απαρτίζουν όλα τα τμήματα της καρδιάς, περιλαμβανομένου και του παλλόμενου μυ, του μαλακού μυ και των αγγείων, φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανότητα αποκατάστασης των ανθρώπινων καρδιών με νέα κύτταρα», σημειώνει ο Δρ Ντουγκ Μελτον που εργάζεται για την διεύθυνση του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ.

Τα αρχέγονα κύτταρα είναι τα κυρίαρχα κύτταρα του σώματος, η πηγή όλων των κυττάρων και ιστών του οργανισμού. Γι' αυτό και ο Δρ Τσιεν μελέτησε τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα που εμπεριέχονται στα έμβρυα ολίγων ημερών και τα οποία σε πρώτο επίπεδο δίνουν το έναυσμα για κάθε κύτταρο του οργανισμού.

Τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα διαχωρίζονται καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, και εξελίσσονται σε καρδιακά, νευρικά κύτταρα κ.α.

Ορισμένες επιστημονικές ομάδες κατάφεραν με μετατρέψουν συνηθισμένα κύτταρα δέρματος σε αρχέγονα κύτταρα. Αυτά ονομάζονται πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και ο Δρ Τσιεν θέλει να δοκιμάσει να μετατρέψει τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σε καρδιακά προγονικά κύτταρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι κάνει δοκιμές με πραγματικά ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

1 σχόλιο:

EYA είπε...

Πολύ θετική εξέλιξη για χιλιάδες ανθρώπους :)