Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο της πάλης στο Αλάν Τεπέ της Ροδόπης

pathfinder.gr->ert3.gr

Παλαιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία συναντήθηκαν για μία ακόμη χρονιά στην ορεινή, δασική, περιοχή του Αλάν Τεπέ, της κοινότητας Οργάνης στο νομό Ροδόπης, όπου αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο της ελεύθερης πάλης. Οι παλαιστές, φορώντας κοντά παντελόνια, αλείφθηκαν σε όλο το σώμα με λάδι και ξεκίνησε ο αγώνας για την ανάδειξη του πρώτου παλαιστή της χρονιάς στην περιοχή. Σύμφωνα με τους κανόνες, όποιου συμμετέχοντα οι ώμοι ακουμπήσουν στο έδαφος αποκλείεται από τη συνέχεια των αγώνων.

Ο παραδοσιακός αυτός τύπος πάλης έχει ιστορία πολλών αιώνων και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης, Μεχμέτ Εμίνογλου, δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε. Στόχος των φορέων της περιοχής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι εκδηλώσεις και να πάρουν τη μορφή φεστιβάλ, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ενώνουν.

«Κύριος στόχος είναι να συνεχίσουμε το έθιμο των προγόνων μας και να το κάνουμε περαιτέρω γνωστό στον έξω κόσμο. Η δραστηριότητα αυτή φέρνει πιο κοντά τους λαούς της περιοχής», τόνισε ο κ.Εμίνογλου.

Το έθιμο γίνεται στο πλαίσιο πανηγυριού, που διοργανώνεται στην κοινότητα Οργάνης. Το θέαμα που προσφέρουν οι παλαιστές είναι μοναδικό για τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι, παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να γευτούν άφθονα ντόπια εδέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: