Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Καλοκαίρι στο βυθό

enet.gr

Αυξάνονται και πληθύνονται εκείνοι για τους οποίους θάλασσα δεν σημαίνει μόνο κολύμπι, ηλιοθεραπεία και... ουζάκι δίπλα στο κύμα, αλλά και περιήγηση στις ομορφιές που κρύβει ο βυθός. Η αυτόνομη κατάδυση, ενασχόληση παρεξηγημένη τόσο από τους πολίτες, που θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο και επικίνδυνο, όσο και από την πολιτεία, που
μέχρι πρόσφατα τη συνέδεε με την αρχαιοκαπηλία και την απαγόρευε, κερδίζει συνεχώς νέους φίλους. Αποτελεί το επίκεντρο ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου τομέα της διεθνούς, αλλά και εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.


Ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου, εκπαιδευτής, σπεύδει να διαλύσει το μύθο που θέλει την αυτόνομη κατάδυση, με μπουκάλα δηλαδή, να αποτελεί εξτρίμ σπορ και ν' απευθύνεται σε λίγους και τολμηρούς. “Στο εξωτερικό, η κατάδυση είναι μια πολύ απλή, καθημερινή και προσιτή δραστηριότητα για τον απλό κόσμο”, σημειώνει. Τα λόγια του φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της PADI, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με τον οποίο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο αποκτούν πτυχίο καταδύσεων.

Όπως τονίζει, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τολμήσει κανείς την πρώτη βουτιά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στη θάλασσα. Το 70% του πλανήτη βρίσκεται κάτω από το νερό και από αυτό, γνωρίζουμε τι κρύβει μόλις το 10%. Το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα στους βυθούς εντυπωσιάζουν. Η χλωρίδα και η πανίδα στις ελληνικές θάλασσες είναι πλούσια, ενώ κρύβουν θησαυρούς, από τα τροπικά νερά της Κρήτης, έως τα υποθαλάσσια σπήλαια της Σαντορίνης. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν βουτήξει στα πλέον εξωτικά μέρη της υφηλίου, βγαίνουν από το νερό με ένα χαμόγελο στα χείλη τους, μας λέει ο Κ. Ευστρατίου.

Όσον αφορά στην -απαραίτητη- εκπαίδευση, ένας αρχάριος μπορεί να πάρει μια γεύση εύκολα και χωρίς να ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα, καθώς οι περισσότερες σχολές προσφέρουν ένα εισαγωγικό πρόγραμμα - “δοκιμή”, που αποκαλούν “Discover Scuba Diving”. Ο μαθητής εξοικειώνεται με τη βασική θεωρία των καταδύσεων και τον καταδυτικό εξοπλισμό και κάνει μια βόλτα στα ρηχά νερά, σε βάθος το πολύ πέντε - έξι μέτρων, παρέα με τον εκπαιδευτή του.

Εάν αποφασίσει να συνεχίσει, θα περάσει από θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας οκτώ ωρών και θα κάνει οκτώ πρακτικές βουτιές στη θάλασσα, ξεκινώντας από τα ρηχά και αυξάνοντας σταδιακά το βάθος. Στο τέλος της εκπαίδευσης είναι πια πιστοποιημένος από παγκοσμίως αναγνωρισμένους οργανισμούς. Μπορεί να συμμετέχει σε οργανωμένες εκδρομές, που κάνουν ή σχολές ή να βουτά με τον παρτενέρ του.

Στην αυτόνομη κατάδυση δεν βουτά ποτέ κανείς μόνος, αλλά πάντοτε σε ζευγάρια ή ομάδες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές χόμπι, διευκρινίζει ο Κ. Ευστρατίου, αλλά σε περιβάλλον στο οποίο δεν είμαστε πλασμένοι να ζούμε. Η κατάδυση με παρέα έχει όμως και άλλα οφέλη, καθώς έχουμε κάποιον να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να συζητήσουμε όσα είδαμε κάτω από το νερό.

Ένας ακόμη μύθος γύρω από την κατάδυση έχει να κάνει με το κόστος του εξοπλισμού. Ένας πιστοποιημένος δύτης δεν χρειάζεται να αγοράσει τίποτα και μπορεί να αναχωρήσει για τις διακοπές του χωρίς εξοπλισμό. Όλες οι καταδυτικές σχολές νοικιάζουν τα απαραίτητα και διοργανώνουν εκδρομές. Εάν κάποιος επιθυμεί, παρόλα αυτά να έχει το δικό του εξοπλισμό, μπορεί να ξεκινήσει από ένα σετ καλών πέδιλων και αναπνευστήρα, με κόστος περί τα 100 με 150 ευρώ, να αγοράσει στολή, πληρώνοντας 150 με 300 ευρώ και αν γίνει... φανατικός του σπορ να αγοράσει το δικό του εξοπλισμό scuba (φιάλη, ρυθμιστής πίεσης, κλπ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: