Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ένα «υποθαλάσσιο μουσείο» στη Μεσόγειο

enet.gr
Ενάλιοι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε ναυαγισμένα πλοία στη Μεσόγειο,ηλικίας τουλάχιστον 16 αιώνων, με το φορτίο τους καλά διατηρημένο.

Τα πλοία βρίσκονταν 150 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κοντά στο μικρό νησί Βεντοτένε, ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη. Εκτιμάται έχουν ηλικία μεταξύ 1.600 και 1.900 χρονών. Στο φορτίο τους βρέθηκαν δοχεία που μετέφεραν κρασί, ελιές και σάλτσα ψαριού. Στα πλοία βρέθηκαν ακόμη κουζινικά εργαλεία και αρκετά μεταλλικά και γυάλινα αντικείμενα που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

"Είναι σαν ένα υποθαλάσσιο μουσείο", δήλωσε ειδικός του θέματος.

Η ανακάλυψη ναυαγισμένων πλοίων δεν είναι ασυνήθιστη καθώς στη Μεσόγειο υπάρχουν χιλιάδες ναυαγισμένα πλοία. Ωστόσο η Ανναλίζα Ζαρατίνι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε ότι αυτά τα πλοία ήταν καλύτερα διατηρημένα από το συνηθισμένο, επειδή βυθίστηκαν σε πιο βαθιά νερά, γεγονός που τα προστάτευσε από καταστρεπτικά ρεύματα. Τα πλοία βυθίστηκαν χωρίς να αναποδογυρίσουν, πράγμα που επέτρεψε την εξέταση του φορτίου τους, σχεδόν όπως μπήκε στο πλοίο.


Οι τελευταίες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα μιας νέας οδηγίας των αρχαιολόγων να βουτάνε σε βαθύτερα νερά, καθοδηγούμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ναυτιλιακή, ερευνητική ομάδα, Aurora Trust. Το σχέδιο αυτό παρακίνησε η επιθυμία για εύρεση των θησαυρών πριν γίνουν λεηλασίες. Χάριν στις νέες τεχνολογίες, η λεηλασία θησαυρών έχει γίνει πιο εύκολη αφού η κατάδυση σε βαθύτερα νερά είναι εφικτή.

"Είναι σημαντικό να φτάνουμε εκεί πρώτοι" δήλωσε η κ. Ζαρατίνι.

Η ομάδα των αρχαιολόγων και των δυτών χρησιμοποίησε στην τελευταία τους επιχείρηση τεχνολογία σόναρ και μικρά υποβρύχια ρομπότ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: