Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Με... ορθοπεταλιές φορτίζουν τα κινητά στην Κένυα

enet.gr
Συσκευή που επιτρέπει στους ποδηλάτες να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα την ώρα που ποδηλατούν, επιχειρούν να βγάλουν στην αγορά, δύο φοιτητές από την Κένυα.

Οι Τζερεμάια Μουρίμι, ετών 24 και Πασκάλ Κατάνα, ετών 22 δήλωσαν ότι επιθυμούν ο "έξυπνος φορτιστής" - ηλεκτρογεννήτρια, να βοηθήσει τους ανθρώπους χωρίς ρεύμα στην επαρχία.

"Καταγόμαστε και οι δύο από χωριά και γνωρίζουμε τα προβλήματα", δήλωσε ο κ. Μουρίμι στο BBC και πρόσθεσε: "Η συσκευή είναι τόσο μικρή που μπορείς να τη βάλεις στην τσέπη μαζί με το κινητό όσο είσαι στο ποδήλατο".

Υπάρχουν άτομα που πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ώστε να φτάσουν σε μαγαζιά όπου φορτίζουν τα κινητά τους έναντι 2 δολαρίων την ώρα.

Εκστρατεία κατά της φωτιάς στο Πανόραμα

enet.gr

Στους δρόμους με το σύνθημα «Ποτέ ξανά να μην καεί ο τόπος μας», βγαίνει από σήμερα η δημοτική αρχή Πανοράματος Θεσσαλονίκης, σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Πρόκειται για μια συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους εθελοντές του Πανοράματος. Από το πρωί, με επικεφαλής το δήμαρχο Ιγνάτιο Καιτεζίδη, θα περιοδεύσουν στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής μοιράζοντας σχετικά φυλλάδια.

"Για εμάς εδώ στο Πανόραμα το δάσος αποτελεί τον καθημερινό μας σύντροφο. Άλλωστε, ο καλύτερος αντίπαλος της πυρκαγιάς είναι η πρόληψη και ο ενημερωμένος πολίτης", δήλωσε ο κ.Καιτετζίδης.

Ένα «υποθαλάσσιο μουσείο» στη Μεσόγειο

enet.gr
Ενάλιοι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε ναυαγισμένα πλοία στη Μεσόγειο,ηλικίας τουλάχιστον 16 αιώνων, με το φορτίο τους καλά διατηρημένο.

Τα πλοία βρίσκονταν 150 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κοντά στο μικρό νησί Βεντοτένε, ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη. Εκτιμάται έχουν ηλικία μεταξύ 1.600 και 1.900 χρονών. Στο φορτίο τους βρέθηκαν δοχεία που μετέφεραν κρασί, ελιές και σάλτσα ψαριού. Στα πλοία βρέθηκαν ακόμη κουζινικά εργαλεία και αρκετά μεταλλικά και γυάλινα αντικείμενα που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

"Είναι σαν ένα υποθαλάσσιο μουσείο", δήλωσε ειδικός του θέματος.

Η ανακάλυψη ναυαγισμένων πλοίων δεν είναι ασυνήθιστη καθώς στη Μεσόγειο υπάρχουν χιλιάδες ναυαγισμένα πλοία. Ωστόσο η Ανναλίζα Ζαρατίνι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε ότι αυτά τα πλοία ήταν καλύτερα διατηρημένα από το συνηθισμένο, επειδή βυθίστηκαν σε πιο βαθιά νερά, γεγονός που τα προστάτευσε από καταστρεπτικά ρεύματα. Τα πλοία βυθίστηκαν χωρίς να αναποδογυρίσουν, πράγμα που επέτρεψε την εξέταση του φορτίου τους, σχεδόν όπως μπήκε στο πλοίο.


Οι τελευταίες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα μιας νέας οδηγίας των αρχαιολόγων να βουτάνε σε βαθύτερα νερά, καθοδηγούμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ναυτιλιακή, ερευνητική ομάδα, Aurora Trust. Το σχέδιο αυτό παρακίνησε η επιθυμία για εύρεση των θησαυρών πριν γίνουν λεηλασίες. Χάριν στις νέες τεχνολογίες, η λεηλασία θησαυρών έχει γίνει πιο εύκολη αφού η κατάδυση σε βαθύτερα νερά είναι εφικτή.

"Είναι σημαντικό να φτάνουμε εκεί πρώτοι" δήλωσε η κ. Ζαρατίνι.

Η ομάδα των αρχαιολόγων και των δυτών χρησιμοποίησε στην τελευταία τους επιχείρηση τεχνολογία σόναρ και μικρά υποβρύχια ρομπότ.

Εμφυτεύθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επαναφορτιζόμενος νευροδιεγέρτης

pathfinder.gr->epr.gr

Στο Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ, εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επαναφορτιζόμενος νευροδιεγέρτης σε περιστατικό σοβαρής τμηματικής δυστονίας. Μέχρι σήμερα δεν ήταν τεχνικά δυνατή η επαναφόρτιση των ηλεκτρικών πηγών των εγκεφαλικών νευροδιεγερτών.

Σε νοσήματα όπως η δυστονία και η ανθεκτική σε φάρμακα ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση, υπάρχει ανάγκη διοχέτευσης μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στους επιλεγμένους εγκεφαλικούς πυρήνες. Αυτό για πολλούς ασθενείς με τα άνω νοσήματα που ανταποκρίνονταν στη νευροδιέγερση σήμαινε έως τώρα συχνή αντικατάσταση της ηλεκτρικής πηγής (μετά από 1 έως 1,5 χρόνο).

Συγκριτικά με αυτό, αναφέρεται ότι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον ή Ιδιοπαθή τρόμο που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση εμφύτευσης νευροδιεγέρτη, παρουσιάζουν ανάγκη επανεμφύτευσης της ηλεκτρικής πηγής κατά μέσο όρο μετά από περίπου 5 χρόνια. Η ηλεκτρική πηγή του επαναφορτιζόμενου νευροδιεγέρτη έχει διάρκεια ζωής 9 χρόνων.

Η νέα γενιά νευροδιεγερτών παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα και στη διαφοροποιημένη ικανότητα νευροδιέγερσης, γιατί επιτρέπει περισσότερους συνδυασμούς παραμέτρων, αλλά και στη διοχέτευση του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί απαιτείται μικρότερη δόση του σε σχέση με τους προηγούμενους νευροδιεγέρτες. Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς μειώνονται τυχόν παρενέργειες του ρεύματος στις γύρω περιοχές του στοχοποιημένου πυρήνα.

Οι νεότερες διεθνείς μελέτες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ασθενείς με δυστονία του ΥΓΕΙΑ, δείχνουν τα σαφή πλεονεκτήματα της «Εν τω Βάθει Εγκεφαλικής Διέγερσης» σε ασθενείς με εστιακή, τμηματική και γενικευμένη δυστονία, σε βάθος χρόνου. Η τωρινή ασθενής έδειξε εντός μιας μέρας εντυπωσιακή ανταπόκριση στα δυστονικά συμπτώματα.

Στο Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ διενεργούνται με μεγάλη επιτυχία επεμβάσεις «Εν τω Βάθει Εγκεφαλικής Διέγερσης». Από το 2005 έχουν εμφυτευθεί περισσότεροι από 60 νευροδιεγέρτες από την ομάδα «Εν τω Βάθει Εγκεφαλικής Διέγερσης», αποτελούμενη από τους νευροχειρουργούς Χαράλαμπο Στρογγυλό, Χαράλαμπο Σεφέρη και Παναγιώτη Νομικό υπό την επιστημονική οδηγία του νευροχειρουργού Michael Torrens και από το νευρολόγο -; νευροφυσιολόγο Ιωάννη Βελέντζα. Επιπλέον, το ΥΓΕΙΑ έχει προχωρήσει σε σύναψη συμβάσεων για τέτοιου είδους επεμβάσεις με μεγάλα ταμεία.