Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009

Μοναδική περίπτωση στα χρονικά των μεταμοσχεύσεων καρδιάς

pathfinder.gr->ant1.gr

Μια 16χρονη Βρετανίδα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν ακόμη νήπιο αλλά είχε απορρίψει το όργανο πριν από τρία χρόνια, έχει πλέον αναρρώσει πλήρως και ζει με τη δική της καρδιά που θεραπεύτηκε «ως εκ θαύματος».

Η περίπτωση της Χάνα Κλαρκ, που περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, θεωρείται ως η μοναδική στον κόσμο, όπου η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να καθίσταται δυνατή η αφαίρεση του μεταμοσχευθέντος οργάνου.

Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Χάνα ήταν μόλις δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση γιατί έπασχε από καρδιομυοπάθεια. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, γιατί εκτιμούσαν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να ιαθεί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το άτυχο κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που λάμβανε για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό της. Υποβλήθηκε τότε σε χημειοθεραπεία και σε άλλες μορφές θεραπείας, που όμως απέτυχαν και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και το σώμα την «απέρριπτε».

Το εκπληκτικό στην περίπτωση της Χάνα ήταν ότι η δική της καρδιά λειτουργούσε ομαλά, κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς να αφαιρέσουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2006, το ξένο όργανο, μια επέμβαση άνευ προηγουμένου.

Σήμερα το κορίτσι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

«Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι, απλά, στη σφαίρα της μαγείας», είπε ο Γιακούμπ, και πρόσθεσε ότι «μια καρδιά, που δεν χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε τη νέα καρδιά δίπλα της, σήμερα λειτουργεί κανονικά».

Ο Βίκτορ Τσανγκ, σύμβουλος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκρέιτ Όσμοντ Στριτ, είπε ότι η περίπτωση της Χάνα είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει να αναπτυχθούν προσωρινές, τεχνητές καρδιές, για τα παιδιά που πάσχουν από καρδιομυοπάθεια.

L.A. : Θυμήθηκα προηγούμενη ανάρτηση που ανέβασα, που έλεγε ότι οι επιστήμονες μελετούν την σαλαμάνδρα για να δουν πως αναπαράγει μόνη της όργανα του σώματός της. Τώρα βλέπω και την περίπτωση της 16χρονης και αναρωτιέμαι: "Μήπως αυτή την ιδιότητα την έχουμε κι εμείς στο DNA μας και τζάμπα ψάχνουν οι επιστήμονες σε σαύρες;

Όταν ένα ολόκληρος οργανισμός δημιουργείτε από την ένωση ενός σπερματοζωάριου και ενός ωαρίου, όταν ένα τραύμα σε λίγο καιρό κλείνει μόνο του, όταν ένα σπασμένο οστό (διάστρεμα) σε κάποιους μήνες "ξανακολάει", μήπως είναι προφανές ότι ο σκοπός της ίδιας της ζωής είναι η αυτοδιατήρησή της; Μήπως, όταν η θέλησή μας για ζωή, η θέλησή μας για ευτυχισμένες στιγμές, βοηθούν το έργο της ζωής να πραγματώσει το σκοπό της κι έτσι να την βοηθάμε να προκαλεί θαύματα; Θαύματα που στην εξέλιξη της ζωής είναι απλά ένα φυσικό επακόλουθο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: